Waarom energietransitie de toekomst is

Wat is energietransitie?

Als men het heeft over energietransitie dan wordt er gesproken over de verschuiving in het gebruik van type energiebronnen. En wel van de switch van fossiele naar duurzame energiebronnen. Voor een lange periode zijn veelal fossiele brandstoffen gebruikt. Omdat deze echter een slecht effect hebben op het milieu is het belangrijk dat er steeds meer duurzame en daarmee schonere brandstoffen gebruikt worden. De aandacht daarvoor is al in oplopende mate. De overstap van deze ‘oude’ en slechte brandstoffen naar de milieuvriendelijkere oplossingen is energietransitie.

Waarom is energietransitie zo goed voor het milieu?

Zoals gezegd zijn fossiele brandstoffen niet goed voor het milieu. Dat komt omdat deze in een verbrandingsmotor worden verbrand alvorens ze gebruikt kunnen worden. Tijdens deze verbranding ontstaan er stoffen die voor het klimaat erg slecht zijn, zoals CO2. Omdat er wereldwijd ontzettend veel voertuigen gebruik maken van deze fossiele brandstoffen warmt de aarde steeds sneller op. Om die reden is energietransitie onmisbaar. Dit legt de nadruk op het belang van duurzame energiebronnen. Deze zijn een stuk schoner en stoten bij verbranding geen van deze slechte stoffen uit.

Wat zijn voorbeelden hiervan?

Energietransitie is dus de focusverschuiving van fossiel naar duurzaam. Gelukkig zijn er op dit moment al vele duurzame bronnen in gebruik. Nog niet iedereen is totaal overtuigd van de voordelen hiervan maar toch zullen deze bronnen in de toekomst meer en meer een rol spelen in de bescherming van het klimaat. Kijk bijvoorbeeld maar naar windmolens. Windenergie is een voorbeeld van een duurzame energiebron. Wind raakt namelijk niet ‘op’. Met windmolens word wind omgezet in energie door middel van beweging en warmte van de rotorbladen. De al lage CO2-uitstoot die vrijkomt bij het maken van zo’n windmolen wordt door datzelfde object al razendsnel gecompenseerd. Zo gaat het ook met zonnepanelen, waterraderen en brandstoffen die van organisch materiaal worden gemaakt. Hierbij is tweede generatie bio-energie een uitermate goed voorbeeld: er wordt hier energie gewonnen uit voedselbronnen die al een ander doel gediend hebben zoals gebruikt frituurvet of tuinafval.

Particulier en zakelijk

Het mooie is dat duurzame energiebronnen zowel particulier als zakelijk gebruikt kunnen worden. Beiden kunnen zich aansluiten bij bijvoorbeeld een leverancier van groene stroom, beiden kunnen zonnepanelen laten installeren of kunnen gebruik maken van bepaalde soorten brandstof in hun voertuigen. Zo wordt de stap richting een schoner klimaat steeds makkelijker om te nemen en zorgen we met zijn allen voor de almaar groeiende aandacht voor energietransitie.