Een Grafsteen schoonmaken gaat zo!

Als je een grafsteen wil maken moet je wel weten wat je doet. Hoe kun je er voor zorgen dat die grafsteen voor je dierbare in de beste staat blijft? Hier vertelt Memorabel afscheidsmonumenten hoe je het beste een grafsteen reinigt en onderhoudt. Per materiaal verschilt dat namelijk nogal. Je hebt grafstenen van natuursteen, glas, metaal, RVS en corten.

Glazen en metalen grafstenen

Grafmonumenten van RVS of Inox moet je nooit maar dan ook nooit met chloor of ammonia schoonmaken. Een milde RVS reiniger is het beste en dan naspoelen met gedestilleerd water zodat geen kalkwaas achterblijft.

Grafstenen van graniet, marmer of Belgisch hardsteen

Grafstenen van natuursteen houd je het beste schoon door ze regelmatig te onderhouden met een nat sponsje of een schoonmaakdoekje. Gebruik dan schoon en lauw leidingwater. Beter schuursponsjes  en nog ergers staalwol vermijden vanwege mogelijke krassen en lelijke vlekken.

Als een grafsteen regelmatig op deze manier wordt schoon gehouden scheelt dat veel werk.

Een vieze grafsteen?

Is de steen te vies dan zit er niks anders op dan wat grovere middelen in te zetten. Bijv. groene-zeep of een vloeibaar schuurmiddel. In dit geval zul je toch wel een schuursponsje moeten gebruiken om het vuil en van de grafsteen te verwijderen. Let er op dat je de grafletters ontziet!

Mocht de grafsteen erg vuil zijn en er smerig uitzien dan moet je naar professionele reinigingsmiddelen grijpen.  Gebruik liever geen (grof) schurende middelen of niet geëigende middelen zoals bijv. autowax voor grafstenen. Deze kunnen de grafsteen aantasten.

Een verweerde grafsteen?

Is de grafsteen al verweerd? Dan kom je met groene zeep niet echt verder. Vroeger makte men dan de steen schoon door chloor in te zetten, maar dat is natuurlijk gif voor het milieu. Op veel begraafplaatsen is gebruik van chloor dan ook inmiddels verboden.

Wil je toch met chloor aan de gang wees dan voorzichtig en begin eerst met een plekje dat niet in het zicht ligt. Als het chloor de steen aan zou tasten dan moet je er natuurlijk direct mee stoppen. Goed afspoelen met veel water!

Gaat het wel goed? Dan maak je de steen eerst helemaal nat en smeer dan met een zachte kwast de steen gelijkmatig in. Vermijd teksten!

Na een minuut of twintig spoel je de hele grafsteen goed af.

Is het resultaat nog niet naar je zin, dan herhaal je deze handeling maar laat je het chloor wat langer intrekken. Van enkele uren tot een hele dag. Dit is de meest effectieve manier om een grafsteen schoon te maken.

Ben je begaan met het milieu koop dan een speciaal reinigingsmiddel zonder zuur en chloor.

Grafsteen schoonmaken

We hopen dat je met deze tips over het reinigen van grafstenen de grafsteen van je dierbare weer mooi en schoon wordt. Opvolgen van deze online adviezen is op eigen risico!

Wil je een nieuwe grafsteen of een grafmonument laten maken? Ook daar helpen wij je graag bij. Op de website van memorabel staan meerdere voorbeelden van bijzondere grafmonumenten van verschillende materialen. Breng je eigen ideeën en wensen mee en we maken een prachtig ontwerp. Neem direct contact met ons op en maak kennis met ongekende  mogelijkheden.