Wie hangt er nou Swarovski kristallen op een graf?

Als grafkunstenaar krijg je de meest uiteenlopende verzoeken voor grafsteen. Onlangs vroeg een moeder mij een graf met oorbellen voor haar dochtertje te ontwerpen

 

swarovski kristal op een graf
swarovski kristal op een graf

Wie kent het niet: Swarovski kristal? De een vindt het prachtig en voor een ander is het maar kitsch. Swarovski glas is herkenbaar aan zijn extreme helderheid. Daniel Swarovski, de zoon van een traditionele Boheemse glassnijder, ontwikkelde in 1892 een nieuwe glassnijmachine. Hiermee kon hij preciezer dan ooit glas snijden dat resulteerde in een bijzondere schittering.  Helaas is veel Swarovski kristal gewoon niet mooi en neigt het naar dure kitsch.

Het begon met Daniel Swarovski zoon van een glassnijder uit Bohemen die in 1892 een revolutionaire snijmachine uitvond waarmee hij preciezer dan wie dan ook glas kon snijden. Hierdoor kon een bijzondere heldere schittering in het glas bereikt worden. Tot op heden is Swarovski glas hieraan herkenbaar.

Om nog exclusievere uitstraling en schittering te bereiken ontwikkelde Daniel Swarovski samen met het bekende modehuis Dior een unieke glanscoating: het zogenaamde ‘Noorderlicht’ of ook wel “Aurura Borealis” genaamd.

Swarovski in grafmonumenten?

Aanvankelijk had ik dan ook zo mijn twijfels (of zoals je wilt vooroordelen) bij haar suggestie om Swarovski kristal aan het grafmonument toe te voegen. Maar toen ik me er in ging verdiepen en voorbeelden zag van echt mooie kristallen veranderde mijn aarzeling in enthousiasme. Het zou inderdaad een geweldige toevoeging kunnen zijn.

Vervolgens kwam ik de website regenboogboom.nl  tegen en las dat deze ideële organisatie kristallen verkoopt. Voor ieder kristal dat via de website verkocht wordt doneren zij een gratis kristal aan een ziek kind. Ze bezoeken de zieke kinderen in ziekenhuizen en instellingen zelf. De meeste kinderen zijn dol op de regenboogjes in het glas.

 

Steeds persoonlijker

Begraven en grafmonumenten worden steeds persoonlijker en unieker. Iedere uitvaart is uniek en dat geldt ook voor veel grafmonumenten.

Deze trend valt samen met de individualisering van de samenleving. Ieder mens is uniek en verdient gepaste aandacht.

Steenhouwers en grafmonumentenleveranciers bieden meer bijzondere producten en nu zelfs grafmonumenten met Swarovski kristallen. Soms leidt dit tot smakeloze bling bling, ook in de uitvaartbranche is de klant tenslotte koning. Maar soms ontstaan ook letterlijk smaakvolle juweeltjes.

Een voorbeeld

Xtina’s moeder wilde voor op het graf van haar dochtertje een mooi en passend gedenkteken. Oorbellen en sierraden waren Xtina’s favoriet. Met haar vriendelijke en altijd blije gezichtje en haar grote bos krulletjes paste iedere oorbel haar.

Om die reden opperde haar moeder of er geen oorbellen in het grafmonument konden komen.

Met de grafkunstenaar hing ze de kristallen aan gekrulde staaldraden die verwijzen naar de bos krulletjes van het meisje. Het boompje ontspruit uit een hart dat gevuld is met witte steentjes. Aan de binnenzijde van het hart graveerden we, onzichtbaar voor bezoeker, een speciale tekst op verzoek van de moeder. “Als ik maar weet dat mijn boodschap voor haar erin staat. Dat is voor mij voldoende. Anderen hoeven dat niet te lezen”

Eindresultaat

Als je voor het grafmonument met Swarovski kristallen staat krijg je echt het gevoel dat dit een gedenkteken is voor een meisje. De kristallen aan de gekrulde draden geven de associatie met oorbellen. Aan de wens om oorbellen in het monument te verwerken is hiermee op originele wijze voldaan.

 

Dus deze moeder zal niet de enige zijn die Swarovski kristallen op een graf hangt…